De Alpenden, koningin van de Alpen

De Alpenden of Zirbelkiefer behoort tot de grote botanische familie van dennen. Hun verspreidingsfocus ligt in de subalpiene zone van de Centrale Alpen. De verspreidingslimiet varieert in hoogte van 1500 meter in de oostelijke Alpen tot 2680 meter in de westelijke Alpen. De Alpenden wordt gemiddeld 200 tot 400 jaar oud. Geïsoleerde vondsten en schattingen gaan er echter van uit dat vrijstaande Alpendennen een leeftijd van 1000 jaar en meer kunnen bereiken. De groei van deze steenden wordt sterk beïnvloed door het weer. Oude exemplaren zijn vaak verwaaid en vervormd door bliksem en sneeuwval. Haar robuustheid en veerkracht is spreekwoordelijk. De inwoners van de dennengebieden hebben deze prachtige boom altijd gewaardeerd. Al eeuwenlang gebruiken mensen grenenhout voor bedden, wiegen, wandbekleding, meubels - er worden zelfs volledige kamers bekleed met het hout van de Zirbelkiefer.

Meer informatie over de Alpenden

Wat onderscheidt de Alpenden?

Door het hoge gehalte aan houtingrediënten heeft het hout van de Alpenden een aangename geur die lang aanhoudt.

Hoe ruikt de Alpenden?

Afhankelijk van de mate van noesten en harsinsluitingen ruikt het bewerkte dennenhout aangenaam zoet en houtachtig.

Valt de Alpenden onder natuurbescherming?

Ja, de Alpenden staat gedeeltelijk onder natuurbescherming. In Oostenrijk bepalen de Oostenrijkse federale bossen de "tarieven" voor de afzonderlijke gebieden die elk jaar mogen worden geoogst.

Verkleurt het hout van de Alpenden?

Ja, ook de Alpenden wordt donkerder zoals bijna alle lichte houtsoorten. Als je het aan direct zonlicht blootstelt, kan dit zelfs heel snel gebeuren. De kleur van de Alpenden kan variëren van een lichte houttint wanneer het pas gekapt is tot een oranjebruine tint na een paar jaar.

Wat zijn de bijzonderheden?

De Alpenden is gemakkelijk te snijden, drogen en mechanisch gemakkelijk te bewerken. Het heeft zelden of helemaal niet de neiging om te barsten tijdens het drogen. Samen met de Lariks is de Alpenden één van de meest duurzame inheemse naaldhoutsoorten in de Alpen.

Met een droogdichtheid van 400 kg/m³ is het de lichtste naaldhoutsoort in de Alpen. Bovendien heeft het de laagste krimpgedrag van alle soorten naaldhout afkomstig uit de Alpen. Door de maat- en maatvastheid heeft Alpendenhout nauwelijks de neiging om te barsten of te draaien. De Zirbelkiefer bevat ook tot 0,5% pinosylvine. Door het hoge gehalte aan houtbestanddelen heeft het een aangename geur die zeer lang aanhoudt. Vers gekapt Alpendenhout behoudt decennialang zijn karakteristieke geur, die vooral in Alpendennen kamers te merken is.